Dat geuren een effect hebben op hoe we ons voelen, is al lang geen geheim meer. Er zijn vandaag zelfs geurpsychologen, professionals die zich specialiseren in het onderwerp. Maar ook geurmarketing is niet meer weg te denken in bijvoorbeeld winkels of hotels. Je hebt het wellicht zelf al gemerkt: je stapt een kamer binnen, snuift de geur op en voelt je meteen op je gemak. Of net niet. Dat is de kracht van geuren.
Synthetische vs. Etherische geuren
Volgens geurpsychologen bestaat er een groot verschil tussen synthetische geuren en etherische geuren. Waar synthetische geuren eigenlijk een geur nabootsen, worden etherische oliën samengesteld uit planten. Een synthetische geur geeft wel een geur af maar zonder de heilzame effecten op ons lichaam of geest. Etherische geuren doen ons wel fysiek en mentaal beter voelen.
Net daarom kiest ExcluJess enkel voor zuivere en pure essentiële oliën bij het samenstellen van geurkaarsen en zepen.
Hoe werken geuren in op je hersenen?
Wanneer je neus geurmoleculen opvangt, zenden de receptoren in je neus signalen naar je hersenen. Meer bepaald naar het limbisch systeem in je hersenen waar je ‘reukkolf’ zit. In dat stukje van je brein wordt de geur geïdentificeerd. Je hersenen beslissen dan wat het met die informatie moet doen.
Na ongeveer twee keer ademhalen, stoppen de receptoren in je neus met dat proces. Jij zal merken dat de intensiteit van de geur vanaf dan afneemt. Tenminste als je brein heeft besloten dat de geur niet bedreigend is en dus ook weinig belang heeft. Waarom dit precies gebeurt, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal zeker van. Ze gaan er van uit dat het ons helpt veranderingen in geuren sneller te signaleren.
Hebben je hersenen de geur wel als bedreigend geklasseerd, dan zal je merken dat het moeilijk is om de geur te negeren. Denk aan de geur van gas, van producten die voorbij de houdbaarheidsdatum zijn, een rioolgeur of de geur van een stinkende vuilnisbak.
Welke geur in welke kamer?
In je huis beslis je best over de geuren in samenspraak met je huisgenoten. Het is belangrijk dat jullie de geuren allemaal prettig vinden. Daarnaast zijn er enkele tips van geurmarketeers en geurpsychologen die ook jij kan toepassen.
- Jasmijn, sandelhout en ylang en ylang laten liefde stromen en zijn dus ideaal voor de slaapkamer
- Ook lavendel en kamille zijn ideaal voor de slaapkamer, omdat ze rustgevende eigenschappen hebben.
- Voor je bureau kies je voor een citrusgeur. Die zou de concentratie en de prestaties verbeteren. Citrusgeuren zijn anderzijds ook ideaal om een frisse sfeer in de keuken te creëren.
- Vanille, zoete specerijen en exotisch hout roepen romantiek op en passen heel goed in de woonkamer.
- Wees niet te kwistig met geuren en houdt het principe van “less is more” steeds aan.
Hoe verspreid je geuren in huis?
Geurkaarsen
Geurkaarsen zijn niet enkel sfeervol maar verspreiden ook geleidelijk een heerlijke geur. Dit geldt zeker voor geurkaarsen gemaakt uit sojawas in plaats van paraffine. Sojawas zorgt voor een schonere verbranding en een langere brandtijd.
Alle geurkaarsen van ExcluJess zijn gemaakt met sojawas. 100% plantaardig, bio-afbreekbaar en geproduceerd uit een hernieuwbare bron. Qua branduren mag je rekenen op meer dan 40 uren! Lees zeker ook onze 5 tips om langer van je favoriete kaars te genieten.
Zepen
Via zepen op basis van etherische oliën draag je de heilzame effecten van geuren dicht op je huid. Daarnaast werken ze hydraterend en voedend en laten zo je huid stralen. De zepen van ExcluJess hebben nog een extra dimensie. Het zijn kristalzepen die de positieve effecten van geuren combineren met de positieve werking van kristallen.
Elk zeepje in onze collectie is handgemaakt uit 100% natuurlijke ingrediënten. Daardoor zijn ze geschikt voor dagelijks gebruik. We letten op de herkomst van elk ingrediënt en hebben daarbij aandacht voor het milieu.
De effecten van enkele populaire geuren
Jasmijn
Jasmijn geurt zwoel en bloemig. Het zou ontspannend werken, angst verdrijven en zelfs een zekere euforie opwekken.
Kokos
Wie kent de heerlijk zoete, zelfs tropische geur van kokos niet. Het geeft een tevreden gevoel en zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt.
Lavendel
De geur van lavendel werkt vooral ontspannend. Dat komt door de stof linalool die in lavendel zit. Het prikkelt de receptoren in je neus en die geven een kalmerend signaal door aan je hersenen.
Vanille
Een geur die zowel kalmerend werkt als de creativiteit opwekt. Dat is het effect van vanille. Daarnaast zou je je geborgen voelen dankzij de geur van vanille.
Cederhout
Volgens de aromatherapie heeft cederolie een verzachtende en zuiverende werking. De geur zou ook liefde en gezelligheid aantrekken. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in meer begrip voor elkaar.
Pioenen/ rozen
Bloemige geuren zoals de geur van rozen doen ons positief en kalm voelen. Het is een geur die we onbewust associëren met de lente, liefde en romantiek.
Perzik
Perziken geuren zoet en fris tegelijk. De ideale combinatie om jezelf te trakteren op een mentale boost.