Over paraffine, sojawas en natuurlijke geurkaarsen
We grijpen allemaal graag naar de gezelligheid van flikkerend kaarslicht. Om extra te genieten, kies je beter niet de eerste de beste kaars. Niet elke kaars is namelijk op dezelfde manier samengesteld. De ingrediënten van een kaars hebben invloed op hoe gezond een kaars is.
Op zich is een kaars aansteken niet schadelijk. Wat er gebeurt nadat je een aansteker of lucifer aan de lont houdt, is een verbrandingsproces. Het materiaal waaruit de kaars bestaat, smelt, geeft voeding aan de lont en wordt vervolgens door de vlam verbrand. Door dit proces komen CO2 en water vrij. De rook die je ziet, bestaat dus uit waterstofatomen en koolstofatomen en die zijn niet giftig.
Toch is de ene kaars een gezondere keuze dan de andere. Hoe je de beste keuze maakt, lees je in het onderstaande artikel.
Waaruit bestaan kaarsen?
1. Wiek
De wiek van een kaars is meestal gemaakt van katoen of hout. Soms heeft een kaars een metalen wiek of zit er metaal in het katoen zodat de wiek rechtop blijft staan wanneer de kaars begint te smelten. Niet de beste keuze wanneer je op een gezonde manier een kaars wil branden. Gelukkig is dit al even verboden in Europa. Controleer voor het zekerste de wiek van je kaars en wees er zeker van dat het een katoenen of een houten wiek is.
2. Was
Rond de wiek zit was die meestal uit stearine, paraffine of een natuurlijke was bestaat. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie, steenkool of schalieolie, en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Daarnaast zijn er ook meer natuurlijke oplossingen zoals bijenwas, sojawas, koolzaadwas en raapzaadwas.
Tips om op een gezonde manier kaarsen te branden
1. Steek 1 kaarsje tegelijk aan
Wanneer je een kaars aansteekt, zet je een verbrandingsproces in gang. Hoe heter het vuur, hoe efficiënter de verbranding. Kaarsvlammen zijn over het algemeen niet zo heet. Daardoor komen afvalstoffen vrij die je inademt. Zeker als het om geparfumeerde kaarsen gaat die chemische stoffen bevatten.
Als het om een kaars gaat, zijn de kleine hoeveelheden stoffen die vrijkomen niet iets om wakker van te liggen. Hoe meer je verbrandt, hoe meer er vrijkomt. Dus beperk het aantal kaarsen dat je tegelijk aansteekt.
2. Kies voor kaarsen zonder paraffine
De meeste kaarsen die je in de handel vindt, bevatten paraffine. Een stof die is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie en die bij verbranding giftige stoffen vrijlaat in de lucht. Paraffine is weliswaar een stuk goedkoper dan natuurlijke was en het houdt toegevoegde parfums sterker vast.
Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas. Let op: van zodra een kaars 51% soja bevat, krijgt ze het label van sojawaskaars ondanks dat er nog heel wat andere stoffen zoals paraffine in zitten!
Wanneer je kaarsen koopt bij ExcluJess hoef je je geen zorgen te maken.
ExcluJess kaarsen bestaan voor 100% uit natuurlijke sojawas en staan garant voor wel 40 branduren.
Ontdek alle natuurlijke geurkaarsen!
3. Controleer de ingrediënten (vooral van geurkaarsen!)
Hoe je favoriete kaars haar geurtje krijgt, kan op verschillende manieren. Natuurlijke geuren worden gemaakt met etherische oliën. Synthetische geuren bestaan uit chemicaliën op basis van – opnieuw – aardolie. Etherische oliën vormen geen gevaar voor de gezondheid. Wanneer je synthetische geuren verbrandt, komen wel schadelijke stoffen vrij. Kies dus voor geurkaarsen op basis van natuurlijke geuren.
De geurkaarsen van ExcluJess staan bekend om hun overheerlijk parfum die lang blijft hangen. Zonder terug te vallen op paraffine of chemicaliën. Het enige wat in deze kaarsen zit is 100% sojawas en zuivere, pure essentiële oliën.
4. Koop natuurlijke was
Er zijn verschillende alternatieven voor paraffine. De meest voorkomende soorten natuurlijke was zijn:
Kaarsen met sojawas
Kaarsen op basis van sojawas bevatten geen giftige stoffen en produceren een stuk minder roet dan kaarsen met paraffine. Zulke kaarsen smelten langzamer en gelijkmatiger, en gaan dus een stuk langer mee.
Kaarsen met bijenwas
Ook kaarsen op basis van bijenwas gaan langer mee dan paraffinekaarsen. Ze worden gemaakt van omgesmolten honingraten. Let er op dat het om 100% bijenwas gaan want volgens de wet is een kaars een bijenwaskaars van zodra er 51% bijenwas in zit.
Kaarsen met koolzaadwas of raapzaadwas
Ook koolzaadwas en raapzaadwas zijn natuurlijke wassoorten. Ze worden vooral in Europa gebruikt als alternatief voor sojawas. Zo’n type kaarsen zijn zeer zuiver en branden lang en schoon.
5. Kies voor kaarsen met een katoenen of houten lont
Een houten of katoenen wiek zorgt voor een schonere verbranding dan een wiek waarin metaal is verwerkt. Kies dus een kaars met een wiek zonder metalen, zoals de kaarsen van ExcluJess. Deze kaarsen bestaan uit een katoenen lint als wiek met daarrond 100% natuurlijke en biologisch afbreekbare sojawas.
Gezonde geurkaarsen met een extra touch
Naast 100% sojawas, etherische oliën en een katoenen wiek, zitten er in ExcluJess kaarsen twee bijpassende kristallen verwerkt. De combinatie van de kristallen brengt je lichaam en geest in balans en vermindert stress en negatieve gevoelens. Eens de geurkaars is opgebrand, maak je de kristallen schoon en kan je hun kalmerende energie nog steeds gebruiken. Geef ook het glazen potje een tweede leven en gebruik het als pennenhouder, om je make-upborstels in te verzamelen, als theelichthoudertje,… Kijk hier voor meer inspiratie.